Vodova srečanja vsak petek med 17:00 in 18:00 uro na vseh OŠ in podružnicah v Velenju.

Predstavljaj si prihodnost brez odpadkov. Predstavljaj si, da ob nedeljskem sprehodu ne bi naleteli na plastenke, maske za enkratno uporabo ali odpadek kakšne sorodne vrste, ki ne sodi v naravo; ne sodi med živali in rastline in najpomembneje ne sodi med ljudi, ki smo odgovorni za vzdrževanje naše zemlje – zelenega planeta na katerem živimo, bomo živeli.
Odpadki, ki jih srečujemo ob cesti, v parku ali jih celo opazujemo ko plavajo v reki, morju kažejo, da ljudje vedno bolj zapostavljamo naravo, ki bi jo morali za vsako ceno obvarovati. Ker smo se ljudje izredno polenili pri zbiranju ter ločevanju odpadkov, se nam ne zdi nič čudnega, če gremo mimo odpadka ležečega na cesti, ga zgolj opazimo, a ga pustimo ležati, kjer smo ga opazili. Taborniki imamo dolžnost, da vestno skrbimo za naravo in jo spoštujemo. Naše taborniške dolžnosti do narave pa ne smemo prepustiti zgolj času vodovih sestankov ali taborjenja. Dolžni smo skrbeti za čistost in nedotaknjenost matere narave, saj s tem izkazujemo naše taborništvo v pravem pomenu besede.

Velika zaplata odpadkov v Tihem oceanu


Taborniki ustvarjamo boljši svet, četudi z ločevanjem odpadkov, ki se ga učimo v šolah. Ločevanje odpadkov je korak k temu, da proizvedene odpadke usmerimo v reciklažo. Ker pa je na našem planetu toliko odpadkov, bi morali stremeti ne le k ločevanju odpadkov, temveč tudi k temu, da proizvedemo čim manj odpadkov. Zato moramo ceniti, da živimo v družbi, ki nam podaja znanje o zmanjševanju negativnih vplivih na okolje, namreč nekateri ljudje na drugih celinah o tem niso poučeni. Ceniti moramo tudi naše taborništvo in vrednote, ki nam jih podaja. S taborništvom smo zavezani k ločevanju odpadkov, ki jih nakopičimo, a moramo v prihodnosti našo skrb preusmeriti predvsem k temu, da odpadkov sploh ne bi bilo, pa čeprav se nam to ne zdi mogoče.
Če želimo da kot posamezniki poskrbimo za našo neposredno bližino in naravo ki nas obkroža na vsakem koraku, moramo odpadke ločevati vestno: dan za dnem, odpadek za odpadkom. Ne zavedamo se, da je naš planet enkraten ter, da ni brezčasen. Prav zato moramo, kot taborniki in še pomembneje, kot prebivalci Zemlje skrbeti za njo, četudi to storimo z vsakdanjim ločevanjem odpadkov. Pri ločevanju odpadkov pa je ključnih spodnjih nekaj iztočnic.

Nekaj nasvetov za pravilno ločevanje odpadkov:

V zabojnik za papir:
Sodijo: papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.
Ne sodijo: robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapaki in njim podobne embalaže, ves papir z ostanki živil.

V zabojnik za steklo:
Sodijo: steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila.
Ne sodijo: zamaški in pokrovčki steklenic in steklene embalaže, žarnice, pleksi steklo, okensko steklo, ogledala, armirano steklo (steklo, ki največkrat vsebuje kovinsko mrežo za ojačitev, npr. pri steklenih vratih), svinčeno steklo (steklo s povečano vsebnostjo svinca in se uporablja pri proizvodnji kristalnega stekla), avtomobilsko steklo, kristal, žarnice, steklenice iz umetnih mas, porcelan.

V zabojnik za embalažo:
Sodijo: vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki.
Ne sodijo: plastenke in pločevinke neživilskih proizvodov, ki so vsebovale nevarne kemikalije, kot so barve, laki, motorna olja, kosovni odpadki.

Pozor! Tukaj je treba poudariti še, da ponekod stojijo ločeni zabojniki za plastiko in pločevino. V takšnem primeru odpadke ločujemo glede na material, če pa se na ekološkem otoku nahaja samo zabojnik »embalaža«, potem plastične in pločevinaste odpadke odlagamo skupaj.
Preden embalažo odvržemo v zabojnik, je tudi priporočljivo, da z vodo na hitro odstranimo morebitne ostanke hrane.

V zabojnik za biološke odpadke:
Sodijo: zemlja, rože, pokošena trava, vejevje, posušeni listi, plevel, rezano grmičevje, zelenjava in sadje (olupki krompirja, čebule, jajčne lupine, solata, korenje, zelje, ogrizki itd.), kavni filtri in kavna usedlina, čajne vrečke, pokvarjena hrana, (prej omenjeni) papirnati robčki.
Ne sodijo: Embalaža hrane in drugih ne živil, papirni izdelki, plastični in stekleni predmeti, nevarni odpadki, odpadna električna in elektronska oprema, obutev, tekstil, kosovni odpadki.

V zabojnik za mešane odpadke:
Sodijo: higienski material, plenice, umazana embalaža, pepel in preostanek odpadkov.


Ne pozabi: Taborniki ustvarjamo boljši svet. Naj bo ta zelen!

Kratka obvestila

Podpirajo nas

MOV